Правителството в оставка прие днес нов Национален пандемичен план, но очевидно

...
Правителството в оставка прие днес нов Национален пандемичен план, но очевидно
Коментари Харесай

Правителството прие нов пандемичен план, но не смее да го приложи -

Правителството в оставка одобри през днешния ден нов Национален пандемичен проект, но явно няма да го следва. Такъв е разумният извод, откакто основният държавен здравен инспектор доц. доктор Ангел Кунчев разгласи пред публицисти малко по-различен от планувани в проекта формат на рестриктивните мерки, които влизат в действие от 18 юли.

В Пловдив, където взе присъединяване в семинар, доцент Кунчев изясни, че от понеделник в  някои области , които са в Етап 1 се вкарва " задължително носене на маски в здравни, лечебни и обществени заведения, по опция - работа от разстояние, спазване на отдалеченост ", гласи цитатът от Българска телеграфна агенция.  носене на защитна маска в здравни и обществени заведения, в градския превоз и други обекти с висок риск от заразяване, т. е. кръгът на местата, на които би трябвало да вървим с маска, е доста по-широк. В детските заведения (ясли, градини) се организира утринен филтър за недопускане на занятия на деца със признаци. Филтър се планува и в обществени институции, нещо, което също не бе упоменато да влиза в действие от понеделник. При опция се минава към отдалечена работа. 

В момента в Етап 1 (според заетостта на леглата в болниците) са към една трета от областите в страната - по думите на доцент Кунчев - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Главният държавен здравен контрольор, заяви още, че когато един от районите влезе в Етап 2, ограниченията към този момент ще бъдат национални.  Вероятно не всички ограничения от Етап 2 ще бъдат годни за цялата страна, защото в проекта е направено конкретизиране, че районните здравни инспекции могат да постановат местни ограничавания. Но в случай че е по този начин, не излиза наяве какви ще са ограниченията в народен мащаб, които ще се вкарват всеобщо.

В Етап 2 носенето на маска става наложително и във всички просветителни, културни, спортни институции и по време на събития, свързани със скупчване на хора. Намалява се броят на хората в комерсиалните обекти до 1 човек на 8 м2. Ограничават се свижданията в лечебни заведения и в профилираните институции. Ограничават се извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.

На пръв взор са декларирани съществени планове за ограничение на заболеваемостта, въпреки да не излиза наяве въз основата на какви съответни индикатори за заетостта на леглата в лечебните заведения ще се минава от един към различен стадий. Уточнено е единствено, че " стадиите и ограниченията се дефинират въз основа на явен математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по райони, % претовареност на неинтензивни и интензивни болнични кревати ". Какъв е коефициентът и какъв е процентът за всеки стадий не е посочено.

Липсата на съответни параметри разрешава известна еластичност при вземането на решения или неналичието на такива. Друго пояснение за отсъствието на точни индикатори е, както се показват здравните специалисти, " изменчивостта на вируса ", която засега сочи към по-леко протичане на инфекцията с всеки идващ вид и все по-малко хора в лечебните заведения. Тоест обстановката е " динамична ".

Както и да тълкуваме обстоятелствата по проекта обаче, имаме области в Етап 1, за който са написани съответни ограничения. От казаното от доцент Кунчев следва, че те няма да бъдат приложени в цялостния им размер. Но откакто, евентуално това е в реда на нещата. Опитът до момента демонстрира, че заложените ограничения обичайно не се съблюдават и отстъплението от тях не е от експертни, а от политически съображения. Това прави обоснован въпроса: Кому е нужно това свръхпроизводство на пандемични проекти?

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР